DOKUMENTY

Dokumenty podstawowe:

Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie (aktualizacja 19.02.2019) - pobierz
Regulamin_Załącznik_nr_1_formularz zgłoszeniowy (aktualizacja 14.08.2018) - pobierz
Formularz_Załacznik_nr_1_zgoda na przetwarzanie danych (aktualizacja 25.05.2018)- pobierz
Formularz_Załącznik_nr_2_ankieta - pobierz
Regulamin_Załącznik_nr_2_deklaracja - pobierz
Formularz_Załącznik_nr_3_oswiadczenie_NGO - pobierz

Rozliczenie kosztów przejazdu:

Instrukcja (aktualizacja 1.08.2018) - pobierz

Oświadczenie (aktualizacja 1.08.2018) - pobierz

Organizacje pozarządowe – stowarzyszenia i fundacje – są najczęściej zarządzane przez kilkuosobowy organ zarządu, wybierany odpowiednio przez walne zgromadzenie członków czy też fundatorów / radę fundacji. Obowiązek posiadania organu zarządzającego wynika wprost z Prawa o stowarzyszeniach (art.11 pkt 3) czy ustawy o fundacjach (art.10). Odpowiedzialność członków zarządu wynika z aktów prawnych, m.in. z ustawy o rachunkowości, kodeksu karno-skarbowego, ordynacji podatkowej czy kodeksu cywilnego, ale też ze statutu organizacji.

Organizacja dokumentów może jest mało ekscytującym zadaniem, ale niezbędnym. Organizacja pozarządowa ma i przechowuje dokumentację działalności swoich organów (zarządu, komisji rewizyjnej, walnego zebrania członków - w stowarzyszeniu, rady fundacji), które są potwierdzeniem ich działania (zwłaszcza podejmowane uchwały).

Wyruszamy poza Kraków na kolejne szkolenia. Już 19-tego października będziemy w Nowym Targu, a  w listopadzie szykujemy dwa wyjazdowe szkolenia i na dodatek oba tego samego dnia tj. 16.11.2019 (sobota).

Projekty: