10.2019

Wiedza ekspercka w zakresie działalności NGO – odpowiedzialność zarządu i komisji rewizyjnej - Myślenice

Organizacje pozarządowe – stowarzyszenia i fundacje – są najczęściej zarządzane przez kilkuosobowy organ zarządu, wybierany odpowiednio przez walne zgromadzenie członków czy też fundatorów / radę fundacji. Obowiązek posiadania organu zarządzającego wynika wprost z Prawa o stowarzyszeniach (art.11 pkt 3) czy ustawy o fundacjach (art.10). Odpowiedzialność członków zarządu wynika z aktów prawnych, m.in. z ustawy o rachunkowości, kodeksu karno-skarbowego, ordynacji podatkowej czy kodeksu cywilnego, ale też ze statutu organizacji.

O odpowiedzialności członków zarządu i komisji rewizyjnej dowiecie się Państwo podczas szkolenia w Myślenicach, dnia 16.11.2019 w godz.: 9:30-16:45.

Zapraszamy

Zapraszamy przedstawicieli małopolskich NGO na konsultacje pt. „Ochrona danych osobowych w NGO a przepisy RODO” do Chrzanowa, w dniu 28.11.2019. Podczas konsultacji będzie można uzyskać informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych w NGO zgodnie z Rozporządzeniem RODO oraz wynikającymi z niego obowiązkami NGO w związku z przetwarzaniem danych osobowych.

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie nt. dostępu NGO do informacji publicznej.  Dlaczego taka wiedza jest przydatna organizacjom pozarządowym? Co najmniej z dwóch przyczyn. Po pierwsze, uzyskiwanie informacji publicznej umożliwia monitorowanie pracy organów władzy i administracji. Po drugie, w niektórych przypadkach, to sama organizacja jest zobowiązana udostępnić pewne informacje każdemu, kto o to zawnioskuje (np. w ramach prowadzonych zadań zleconych).

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie „Prawo regulujące działalność organizacji pozarządowych”, które odbędzie się w Wieliczce, 4 grudnia br. Szkolenie jest skierowane do przedstawicieli małopolskich ngo (członkowie, pracownicy, wolontariusze).