08.2019

Wiedza ekspercka w zakresie działalności NGO – odpowiedzialność zarządu i komisji rewizyjnej - Kraków

Organizacje pozarządowe – stowarzyszenia i fundacje – są najczęściej zarządzane przez kilkuosobowy organ zarządu, wybierany odpowiednio przez walne zgromadzenie członków czy też fundatorów / radę fundacji. Obowiązek posiadania organu zarządzającego wynika wprost z Prawa o stowarzyszeniach (art.11 pkt 3) czy ustawy o fundacjach (art.10). Odpowiedzialność członków zarządu wynika z aktów prawnych, m.in. z ustawy o rachunkowości, kodeksu karno-skarbowego, ordynacji podatkowej czy kodeksu cywilnego, ale też ze statutu organizacji.

O odpowiedzialności członków zarządu i komisji rewizyjnej dowiecie się Państwo podczas szkolenia w Krakowie 11.09. w godz.: 9:30-16:45.

Zapraszamy.

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie „Prawo regulujące działalność organizacji pozarządowych”, które odbędzie się w Wieliczce, 4 grudnia br. Szkolenie jest skierowane do przedstawicieli małopolskich ngo (członkowie, pracownicy, wolontariusze).

Organizacja dokumentów może jest mało ekscytującym zadaniem, ale niezbędnym. Organizacja pozarządowa ma i przechowuje dokumentację działalności swoich organów (zarządu, komisji rewizyjnej, walnego zebrania członków - w stowarzyszeniu, rady fundacji), które są potwierdzeniem ich działania (zwłaszcza podejmowane uchwały).