06.2019

Praktyczne aspekty bezpieczeństwa w korzystaniu z narzędzi IT – regulacje prawne dla NGO, 25.06.2019, Kraków

Zapraszamy do wzięcia udziału w bezpłatnym szkoleniu „Praktyczne aspekty bezpieczeństwa w korzystaniu z narzędzi IT – regulacje prawne dla NGO”. Szkolenie ma charakter praktyczny (praca przy komputerach).

Codzienna praca w organizacji pozarządowej powoduje, że niemal codziennie jesteśmy w kontakcie z danymi poufnymi, wrażliwymi, w tym danymi osobowymi, które po wejściu RODO podlegają szczególnej ochronie. Szkolenie ma na celu wykształcenie praktycznych umiejętności w zakresie zabezpieczania dostępu do dokumentów tworzonych w aplikacjach biurowych (m.in. w pakiecie Ms Office), ale także dokumentów spakowanych oraz utworzonych jako pdf. Uczestnicy dowiedzą się m.in.:

• w jaki sposób chronić dokumenty przed otwarciem lub edycją przez niepowołane osoby.
  • jak bezpieczne wysyłać dokumenty i treści pocztą elektroniczną,
  • jak skutecznie szyfrować dokumenty i zabezpieczać pliki PDF,
  • jak zabezpieczyć komputer i urządzenia mobilne przed nieautoryzowanym użyciem.

Szkolenie zaplanowano na 25 czerwca br. w Krakowie, w godz.: 09.30-16.45.

Termin zgłoszeń upływa 18.06 br. o g. 12.00

Szkolenie jest przeznaczone dla członków, pracowników i wolontariuszy małopolskich NGO.

Zapraszamy przedstawicieli małopolskich NGO na konsultacje pt. „Ochrona danych osobowych w NGO a przepisy RODO” do Chrzanowa, w dniu 28.11.2019. Podczas konsultacji będzie można uzyskać informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych w NGO zgodnie z Rozporządzeniem RODO oraz wynikającymi z niego obowiązkami NGO w związku z przetwarzaniem danych osobowych.

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie nt. dostępu NGO do informacji publicznej.  Dlaczego taka wiedza jest przydatna organizacjom pozarządowym? Co najmniej z dwóch przyczyn. Po pierwsze, uzyskiwanie informacji publicznej umożliwia monitorowanie pracy organów władzy i administracji. Po drugie, w niektórych przypadkach, to sama organizacja jest zobowiązana udostępnić pewne informacje każdemu, kto o to zawnioskuje (np. w ramach prowadzonych zadań zleconych).

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie „Prawo regulujące działalność organizacji pozarządowych”, które odbędzie się w Wieliczce, 4 grudnia br. Szkolenie jest skierowane do przedstawicieli małopolskich ngo (członkowie, pracownicy, wolontariusze).