09.2020

PR w organizacji – jak zaistnieć, być widocznym, jak komunikować się z odbiorcami

„Jak cię słyszą – tak cię widzą” - komunikacja jest ważnym, ale może być i skutecznym narzędziem organizacji. Jak przekazywać informację, aby nasza komunikacja była efektywna i skuteczna. Jak budować PR w naszej organizacji.

Zapraszamy na szkolenie PR w organizacji  – jak zaistnieć, być widocznym, jak komunikować się z odbiorcami, które odbędzie się w Chrzanowie, w dwóch częściach (28.09 (poniedziałek, I zjazd) g..: 16:00-19:15 - 30.09.2020 r. (środa, II zjazd) g.: 16:00-19:15).

Zapraszamy!

Celem zajęć jest przećwiczenie przez uczestników podstawowych zasad komunikowania się z odbiorcami, a także informowania interesariuszy i beneficjentów o rezultatach zrealizowanych projektów.

Po ukończeniu szkolenia uczestnik będzie wiedział, jak zaplanować, przygotować i efektywnie wdrożyć plan komunikacji o projekcie, a także jak upowszechnić rezultaty osiągnięte przez organizację pozarządową, jej zespół lub poszczególnych jego członków. Uczestnicy wyjdą z warsztatów wyposażeni w zestaw tabel projektowych oraz proste wzory notatek, jakie będą potrafili sporządzać dla zidentyfikowanych przez siebie grup odbiorców.

Opis szkolenia:

Podczas warsztatów uczestnicy przygotują się do organizowania i wdrażania efektywnej komunikacji towarzyszącej działaniom projektowym. Przygotowane materiały umożliwią rozwijanie planów w różnych dziedzinach – zgodnie z potrzebami reprezentantów ngo biorących udział w szkoleniu. Uczestnicy nauczą się planować działania w czasie (na przykład w skali roku), dobierać formy, techniki i narzędzia komunikowania, a także wyznaczać wskaźniki własnej efektywności. Ponadto zidentyfikują i opiszą grupy interesariuszy i beneficjentów, do których skierują komunikację, i nauczą się pisać rodzaje komunikatów odpowiednie dla zidentyfikowanych przez siebie odbiorców.

Zapraszamy przedstawicieli małopolskich organizacji na szkolenie z zakresu prawnego. Już w listopadzie planujemy szkolenie pt.: NGO - aspekty prawne. Szkolenie odbędzie się 9 i 10 listopada w godz.: 9:30-12:30.

Ze względu na wprowadzone zmiany z dniem 16.10.2020 Dzieło Kolpinga podjęło decyzję o realizacji działań, w tym szkoleń tylko w formie online.

Wśród nowych zasad - jedną z ważniejszych i mogących mieć duży wpływ na działania zarówno samorządu jak i NGO jest rozliczanie za rezultaty. Autorzy rozporządzeń, proponując rozliczenie za rezultaty, chcieli skończyć z negatywnie ocenianą praktyką rozliczeń opartych na drobiazgowej analizie każdego dokumenty finansowego (głównie faktur). Jak funkcjonuje współpraca administracji z NGO-sami po wejściu w życie nowych rozporządzeń i czy współpracującym stronom uda się sprostać wyzwaniom, jak choćby rozliczaniu za rezultaty?

Na co zwrócić uwagę podczas składania, a potem i rozliczania ofert – zapraszamy na szkolenie online „Realizacja zadań publicznych w oparciu o rezultaty - zasady składania i rozliczania ofert w roku 2020 i 2021”, które odbędzie się 27 i 28 października 2020 w godz.: 9:30-12:30.