08.2019

Odpowiedzialność NGO – odpowiedzialność zarządu i komisji rewizyjnej. Wzmocnienie aktywności NGO w praktyce - Chrzanów

Czy znacie Państwo zasady i zakres odpowiedzialności członków władz organizacji pozarządowych? Zarówno tych obecnych, jak i byłych? Praca w NGO wiąże się z odpowiedzialnością prawną zarówno przed członkami swojej organizacji, jak i przed grantodawcą czy urzędem skarbowym. Sama odpowiedzialność wynika również z obowiązków wynikających z prawa pracy i prowadzenia rachunkowości.

O rodzajach odpowiedzialności członków zarządu i komisji rewizyjnej dowiecie się Państwo podczas seminarium w Chrzanowie 28.08. w godz.: 16:00-19:15.

Zapraszamy.

Czy wiecie Państwo, w jaki sposób prawidłowo sporządzić lub zmienić statut, a także regulaminy i inne ważne dokumenty wewnętrzne swojej organizacji? Wypełnianie  urzędowych formularzy do KRS nadal sprawia problemy?

Szkolenie: „Redagowanie dokumentów w NGO” jest bezpłatne i skierowane do członków, pracowników i wolontariuszy małopolskich NGO.

Miejsce: Sucha Beskidzka

Termin: 7.12.2019 (sobota) w godz.: 9:30-16:45.

Zgłoszenia przyjmowane będą do 2 grudnia br. (poniedziałek) do godz. 12:00

Zapraszamy przedstawicieli małopolskich NGO na konsultacje pt. „Ochrona danych osobowych w NGO a przepisy RODO” do Chrzanowa, w dniu 28.11.2019. Podczas konsultacji będzie można uzyskać informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych w NGO zgodnie z Rozporządzeniem RODO oraz wynikającymi z niego obowiązkami NGO w związku z przetwarzaniem danych osobowych.

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie nt. dostępu NGO do informacji publicznej.  Dlaczego taka wiedza jest przydatna organizacjom pozarządowym? Co najmniej z dwóch przyczyn. Po pierwsze, uzyskiwanie informacji publicznej umożliwia monitorowanie pracy organów władzy i administracji. Po drugie, w niektórych przypadkach, to sama organizacja jest zobowiązana udostępnić pewne informacje każdemu, kto o to zawnioskuje (np. w ramach prowadzonych zadań zleconych).