09.2020

Efektywność osobista – jak zakończyć wyścig i zastąpić go równowagą

Czas - pojęcie względne... Zapraszamy do uczestnictwa w szkoleniu mającym na celu poznanie skutecznych metod wykorzystania dostępnego czasu oraz stopniowego zwiększania efektywności osobistej zarówno na polu prywatnym, jak i w sferze publicznej.

Szkolenie pt.: Efektywność osobista – jak zakończyć wyścig i zastąpić go równowagą, odbędzie się 24 września 2020, w godz.: 9:30-16:45 (forma stacjonarna).

Zagadnienia merytoryczne:

1. Jak postrzegamy czas? Perspektywa osobista, zawodowa i społeczna.
  2. Ile naprawdę mamy czasu? Przeszkody i wsparcie na drodze samorealizacji.
  3. Efektywność osobista. Metody, techniki, użyteczne narzędzia.
  4. Jak działać skutecznie pozostając w równowadze?
  5. Dobre nawyki – jak je wyrobić, jak z nich korzystać?
  6. Metody koncentracji na łatwych i trudnych zadaniach.

Celem zajęć jest podjęcie przez uczestników refleksji nad własnym postrzeganiem czasu oraz przyswojenie nowych, skutecznych metod jego wykorzystania.

Po ukończeniu szkolenia uczestnik będzie wiedział, co ogranicza go w samorealizacji, a co wspiera na drodze do efektywnego wykorzystania posiadanego czasu. Uczestnicy wyjdą z warsztatów wyposażeni w zestaw metod i technik gotowych do zastosowania w codziennym życiu, umożliwiających rozwijanie dobrych nawyków i osiąganie stanu równowagi pomiędzy dynamicznym, efektywnym działaniem, a niezbędnym i zarazem cennym odpoczynkiem.

Opis szkolenia:

Podczas warsztatów uczestnicy podejmą głęboką refleksję nad sposobem, w jaki postrzegają czas – jako jednostki i członkowie społeczeństwa, w kontekście własnych wartości, zadań, celów i nawyków. Następnie przeprowadzą diagnozę wykorzystania przez siebie dostępnych chwil i zidentyfikują czynniki, które powstrzymują ich lub wspierają w samorealizacji. Przygotowane materiały posłużą do zorganizowania serii ćwiczeń. Uczestnicy poznają skuteczne metody na wykorzystanie dostępnego czasu oraz na stopniowe zwiększanie efektywności osobistej zarówno na polu prywatnym, jak i w sferze publicznej. Zaproponowane zostaną również ćwiczenia uzupełniające, które pozwolą uczestnikom w osiąganiu codziennego stanu równowagi pomiędzy pracą, a odpoczynkiem umysłowym i fizycznym.

Zapraszamy przedstawicieli małopolskich organizacji na szkolenie z zakresu prawnego. Już w listopadzie planujemy szkolenie pt.: NGO - aspekty prawne. Szkolenie odbędzie się 9 i 10 listopada w godz.: 9:30-12:30.

Ze względu na wprowadzone zmiany z dniem 16.10.2020 Dzieło Kolpinga podjęło decyzję o realizacji działań, w tym szkoleń tylko w formie online.

Wśród nowych zasad - jedną z ważniejszych i mogących mieć duży wpływ na działania zarówno samorządu jak i NGO jest rozliczanie za rezultaty. Autorzy rozporządzeń, proponując rozliczenie za rezultaty, chcieli skończyć z negatywnie ocenianą praktyką rozliczeń opartych na drobiazgowej analizie każdego dokumenty finansowego (głównie faktur). Jak funkcjonuje współpraca administracji z NGO-sami po wejściu w życie nowych rozporządzeń i czy współpracującym stronom uda się sprostać wyzwaniom, jak choćby rozliczaniu za rezultaty?

Na co zwrócić uwagę podczas składania, a potem i rozliczania ofert – zapraszamy na szkolenie online „Realizacja zadań publicznych w oparciu o rezultaty - zasady składania i rozliczania ofert w roku 2020 i 2021”, które odbędzie się 27 i 28 października 2020 w godz.: 9:30-12:30.