07.2019

Akademia Partycypacji Publicznej w Zakopanem

Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce oraz Stowarzyszenie Rozwoju Karier Doktorantów i Doktorów Poldoc zapraszają na konferencję - Akademię Partycypacji Publicznej, która odbędzie się 20-22.08.2019 r. w samej stolicy polskich Tatr – Zakopanem (hotel Rezydencja Korona Tatr****).

Kogo zapraszamy?

Przyjmujemy zgłoszenia członków, pracowników i wolontariuszy małopolskich organizacji pozarządowych. Konferencja to zatem bardzo dobra okazja do wymiany doświadczeń z przedstawicielami innych organizacji z całego województwa.

Czym się zajmiemy?

Konferencje z cyklu Akademii Partycypacji Publicznej mają na celu wzmocnienie potencjału organizacji pozarządowych z terenu Małopolski w procesie stanowienia prawa. Dlatego zaplanowaliśmy prelekcje i warsztaty z doświadczonymi ekspertami. Tym razem położyliśmy nacisk na kompetencje miękkie, bez których trudno osiągnąć sukces w życiu zawodowym ale i prywatnym.

Poruszone obszary stanowią sedno każdego procesu, w tym również procesu stanowienia prawa. Tematyka podczas Akademii będzie dotyczyć podstaw aktywnej partycypacji jak autoprezentacji, skutecznej komunikacji czy elementów negocjacji. Oczywiście nie zabraknie pogłębienia tematyki z zakresu samego procesu legislacyjnego oraz zrozumienia istoty partycypacji publicznej.

Dowiecie się Państwo m.in.: na czym polegają konsultacje publiczne oraz w jaki sposób NGO mogą uczestniczyć w procesie stanowienia ustaw i rozporządzeń.

Termin zgłoszeń upływa: 11.08.2019 r.

Informacje i zapisy:

ngo@kolping.pl

tel.: 12 418 77 78 (g. 10-14)

www.partycypacjango.kolping.pl

Udział w konferencji jest nieodpłatny.

Program - pobierz

Czy wiecie Państwo, w jaki sposób prawidłowo sporządzić lub zmienić statut, a także regulaminy i inne ważne dokumenty wewnętrzne swojej organizacji? Wypełnianie  urzędowych formularzy do KRS nadal sprawia problemy?

Szkolenie: „Redagowanie dokumentów w NGO” jest bezpłatne i skierowane do członków, pracowników i wolontariuszy małopolskich NGO.

Miejsce: Sucha Beskidzka

Termin: 7.12.2019 (sobota) w godz.: 9:30-16:45.

Zgłoszenia przyjmowane będą do 2 grudnia br. (poniedziałek) do godz. 12:00

Zapraszamy przedstawicieli małopolskich NGO na konsultacje pt. „Ochrona danych osobowych w NGO a przepisy RODO” do Chrzanowa, w dniu 28.11.2019. Podczas konsultacji będzie można uzyskać informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych w NGO zgodnie z Rozporządzeniem RODO oraz wynikającymi z niego obowiązkami NGO w związku z przetwarzaniem danych osobowych.

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie nt. dostępu NGO do informacji publicznej.  Dlaczego taka wiedza jest przydatna organizacjom pozarządowym? Co najmniej z dwóch przyczyn. Po pierwsze, uzyskiwanie informacji publicznej umożliwia monitorowanie pracy organów władzy i administracji. Po drugie, w niektórych przypadkach, to sama organizacja jest zobowiązana udostępnić pewne informacje każdemu, kto o to zawnioskuje (np. w ramach prowadzonych zadań zleconych).